Списание „Българи“ 2010, брой 2
 
  Разгледай списанието по рубрики

Съдържание:
4-6 Българската общност: Светлана Лазарова
7 Българската общност: Изложба на Стоян Генчев
8 Българската общност: Млади български таланти 2010
9 Българската общност: Празник на музиката и пролетта / Ден на таланта
10-12 Българската общност: 24 май
12 Българската общност: Отново в Mикулчице
13 Българската общност: Светът на книгите / Прага – сърцето на народите
14-15 Българската общност: Христо Рускин
16-19 Бележки на екскурзовода: Разпнат между два манталитета
20-22 Култура: Емилия Дворянова
23-25 Българо-чешки връзки: Анжелина Пенчева
26-27 Българо-чешки връзки: Ярослав Вешин
28-29 Събития: Шеста световна среща на българските медии
30 Годишнини: Стефан Дичев
31 Годишнини: Пеньо Пенев
32-33 Българските изобретатели: Петър Петров
34-35 Памет: Даскал Левски
36-37 Българските манастири: Роженски манастир
38 Право на отговор: Зовът в празна зала на г-н Димитър Христов

Изтичащи паспорти

С този неприятен проблем се сблъскват в последните месеци мнозина български граждани в Чехия. В България цените за новите документи са: 18 лeва за лична карта с биометрични данни, 40 лева – за международен паспорт. Бързата поръчка на паспорт струва двойно, а за експресната таксата е 200 лева. За първи паспорт на дете до 14-годишна възраст се заплаща 25% от стойността на обикновената услуга, а за следващ – 50 на сто. Лицата между 58 и 70-годишна възраст заплащат 60% от обикновената услуга за лична карта и 50% от таксата за паспорт. Хората над 70 години няма да плащат за лична карта и шофьорска книжка, а за паспорт ще дължат 25% от таксата.
Посолството ни в Прага не е включено в графика за 2010 г. за изграждане на специално оборудвани гишета за снемане на биометрични данни.
Затова за работещите българи в Чехия временно разрешение е продължаване на паспорта до 1.12.2010. То се прави в случай, че паспортът не е изтекъл. Можете да го получите срещу такса "само" от 1166 крони (около 45 евро). За 1700 крони в посолството ще ви издадат временен паспорт, който важи една година. След това ще трябва да се върнете в България за нов паспорт. За него ще платите минимално 40 лв. Съответно и глоба – ако паспортът е изтекъл. Но на повечето от нас се налага да плащат бърза или експресна поръчка, защото нямат дълги отпуски. Е, разбира се, можете да отидете до българските посолства във Виена и Берлин или да посетите консулството ни в Мюнхен и да се опитате там да си извадите паспорт, което, предполагам, ще ви излезе много по-скъпо, отколкото ако се върнете в родината.
Може би по-евтино разрешение на проблема е да си направите нова лична карта за 786 крони, но това не ви спасява от глобата за изтеклия паспорт.
Какво обаче ще правят пенсионерите с българско гражданство, които живеят в Чехия и вече не са в състояние да пътуват? За тях явно никой не е помислил.
Скъпи сънародници, удоволствието да притежавате нов български паспорт с биометрични данни и нова лична карта (плюс едно евентуално продължение на стария) ще ви струва минимално 250 евро и то при положение, че пътувате с автобус до България.
Виена, Берлин, Мюнхен или България???
В случая с изтичащите паспорти бих избрала България и песента "Нека да е лято"!

Мария Захариева