Списание „Българи“ 2015, брой 5-6
 
  Разгледай списанието по рубрики - Съдържание:

Българската общност

Годишнини

Пътешествия и разходки

Култура

Българо-чешки връзки

Накратко

Скъпи читатели,

Още в средата на декември децата от нашето Съботно-неделно училище „Възраждане“ ме изненадаха с пъстрите си сурвачки, които сякаш озариха декемврийския ден. И като видях с какво желание родителите помагат за измайсторяването им, осъзнах колко много ни липсват красивите български традиции. Всеки беше донесъл по нещо – вълнени конци, пуканки, кравайчета, сушени плодове, за да грейне в цялата си прелест това чудно българско творение, наречено сурвакница. Окичването й символизара плодородието, а червената вълна (или конец) предпазва от уроки. Правенето на сурвакница е цяло удоволствие за малки и големи – стига да има дрян. А него в Прага не можеш да си го купиш, нито можеш да си го донесеш от село. Добре че има инициативни родители, които макар и с малки перипетии, го доставиха. Защото без дрян не може да има сурвакница. Той е най-жилавото и здраво дърво, най-рано разцъфтява, а дренките узряват най-късно. С други думи, дрянът символизира здраве, сила и устойчивост. От това се нуждаем през цялата година, та чак догодина.
И ето че нашите малки сурвакарчета изричат магическите думи и ни сурвакат за здраве и берекет:
Сурва, сурва година
здрава, здрава гърбина.
Златен клас по нивята,
сладък плод за децата.
Живи, здрави догодина, догодина, до Амина!
А какво ли означава тази древна дума „сурва“?. Според някои изследователи идва от иранската дума „сура“, която означава „мощ“, „сила“ – в смисъла на силна година. Според други „сурва“ има тракийски произход – думата сур(а) е означавала слънце, светлина, сияние, блясък. И когато благославят, сурвакарите отправят молитва към най-почитаното божество -Слънцето – без което няма топлина, здраве и живот. Трети смятат, че диалектният глагол „сурвам“ изразява „начало на движение“. Оттук „сурва“ има смисъл на „тръгване, начало, старт“, т.е. посочва деня, който служи за начало на новата календарна година.
Успешен старт на Новата 2016 г.! Бъдете здрави и жилави като дряновото дърво и сияещи като слънцето! Вярвам, че списание „Българи“ и календарът за 2016 г. с красивите снимки от България и с българските празници, който издадохме, ще ви радват и съпътстват през цялата година.

Мария Захариева