Списание „Българи“ 2014, брой 5
 
  Разгледай списанието по рубрики - Съдържание:

Българската общност

Българо-чешки връзки

Годишнини

Култура

Интересно

Българче

Накратко

Скъпи читатели,

Старата 2014 година вече си отиде. И сега, на прага на Новата 2015 г., се връщам с мислите си назад, към отминалите дванайсет месеца, опитвам се да надникна в изтеклите мигове и да усетя най-хубавия от тях. Този, който ме е докоснал и е оставил следа, която времето няма да отмие.
Хубавите мигове през изминалата 2014 г. бяха много. Може би най-щастливият момент за мен и за екипа на „Българи“ беше на 22 октомври, когато списанието спечели наградата на НДФ „13 века България“ за принос към по-пуляризиране на българската култура за българоезична медия зад граница. Наградата получих в един от най-българските градове зад граница – Цариброд – на юбилейната Десета световна среща на българските медии.
Много приятни бяха формалните и неформални срещи със стари и нови приятели-журналисти от различни краища на света по време на най-големия ни медиен форум, досегът до таланта на Христо Мутафчиев по време на откриването на Срещата и посещението на изложбата „Художниците на Народния театър 1904–1954“ в Софийската градска художествена галерия във връзка със 110-годишнина от създаването на Народния театър.
За българската общност в Прага голям успех беше одобряването на проекта на Съботно-неделно училище „Възраждане“ от Министерството на образованието и науката. Така българските деца, които посещават чешки училища, имат възможност да изучават български език при по-добри условия, да се срещат и общуват със свои сънародници по време на учебните занятия и да празнуват заедно всички големи български празници.
За съжаление, 2014 г. беше трагична за България – природни бедствия, взривове, катастрофи и много невинни жертви. Хиляди хора останаха без подслон в резултат от наводненията във Варна, Добрич, Мизия, във Великотърновска и Габровска област. В навечерието на Новата 2015 г. искам още веднъж да благодаря на всички, които проявиха съпричастие и се включиха в нашата благотворителна кауза в помощ на пострадалите от наводненията във варненския квартал „Аспарухово“.
Миговете – добри или лоши – отлитат и после остават само спомените. Може би и затова не върви много да ги подреждаме, квалифицираме и оценяваме. Но през изтеклата 2014 г. имаше и неприятни моменти, дължащи се на недоброжелателни и злонамерени хора, които вече забравям с усмивка. Много хубави срещи се сбъднаха в края на годината по време на Дните на българската култура, когато наши гости бяха Даниела Горчева от Холандия, Лина Гладийска от Виена, Людмил Тодоров, Златна Костова и Анна Петрова от България и талантливи хора от българската общност в Прага. Повечето от тях отразяваме на страниците на списанието.
Нека Новата година е щастлива за всички вас! До нови срещи през Новата 2015 г.!
И не забравяйте да се абонирате за списание „Българи“!

Мария Захариева