Списание „Българи“ 2023, брой 3
 


Скъпи читатели,


Какво по-хубаво от това да ни е празнично на душата? Когато празнуваме, сякаш поне малко ни олеква от тежкото бреме на битието. Празниците ни обединяват, скъсяват дистанцията помежду ни, карат ни да се чувстваме като част от дадена общност, от един народ или от цял един пъстър свят. На празника сме всички заедно – на площадите, по улиците, в залите, на трапезата, в музеите и библиотеките, но и пред паметниците. И сякаш забравяме за различията помежду ни. Празниците са шарени и не приличат на сивите и скучни делници. Те са изпълнени с много приятни емоции и ни карат да излезем от ежедневния стереотип, въвличат ни в кръговрата на традициите, защото са свързани и с нашата памет.

Тази година бях на 18-ата среща на българските медии в Казанлък и имах щастието да присъствам на един от най-красивите празници в България – Празника на Розата, който се чества от 1903 г. Упойващия аромат на маслодайната роза – символ на България, цветната феерия на празничното шествие, казанлъшкия розариум, в който всяка роза е кралица, уникалния Музей на розата, съхранил паметта за розопроизводството по нашите земи, красивите момичета, избрани за царици Рози, ухаещите розови полета, и още много вдъхновяващи и запомнящи се мигове ни поднесе град Казанлък, който всяка година през май и юни разцъфтява по един наистина неповторим начин. В настоящия брой се опитах да предам, макар и накратко, някои от събитията в Казанлък, които ще нося в себе си заедно с аромата на рози. За честванията на 24 май в Прага и в Хамбург ни разказват Десислава Вилимовска, Красимира Мархолева и Красимир Проданов, а Димана Иванова, Наталия Бояджиева и Красимир Проданов ни разкриват как делничните дни могат да се превърнат в празник, когато се срещаме с хора на духа.

Вече традиционен празник в Българския културен институт в Прага е връчването на наградите на участниците в конкурса на Карловия университет за млади преводачи и есеисти, на който списание „Българи“ е медиен партньор.

Един друг, не толкова розов аспект на празнуването, ни представя Красимир Проданов. Той обръща внимание върху факта, че основно място на празничната ритуалност в наши дни са социалните мрежи и че празниците са светли дати, но пренията за националния ни празник могат да ни разединят. Дано здравият разум да надделее и да продължаваме да празнуваме заедно!

Приятно четене!


Мария Захариева