Списание „Българи“ 2023, брой 1-2
 


Скъпи читатели,


В настоящия двоен брой на списание „Българи“ едни от основните теми са тези за паметта, манипулацията и прошката. Човешката памет е безкрайно къса и затова „войната винаги се завръща“, смята известният български писател Георги Бърдаров, който гостува в Прага. Неговият роман Absolvo te, получил наградата за литература на Европейския съюз, задава един съществен въпрос: „Можеш ли да простиш това, което не би простил на нито един човек на Земята, и така да изтече като мръсна вода от теб цялата злоба и омраза?“ Писателят дава отговор със заглавието на книгата си. То може да се преведе като „опрощавам греховете ти“.

За манипулираната памет на цели поколения и за потъналите дълги години в забвение спасители на българските евреи разказва Асен Милчев. Неговият дядо Асен Суйчмезов е от първите българи, обявени за праведници от „Яд Вашем“. Той и другите спасители на евреите в България след 9.9.1944 г. изпадат в немилост. Димитър Пешев, подпредседателят на XXV народно събрание, който оглавява акцията на депутатите за спасяването на българските евреи, е осъден на 15 години строг тъмничен затвор от т. нар. Народен съд.

Но историческата памет всъщност невинаги отразява историческата действителност. Забулена от различни спомени, митове, интерпретации и дезинформации, паметта понякога (а и доста често) не е достоверна. Знаем ли 150 години след гибелта на Левски кога точно е роден Апостола, кой го е предал и къде е погребан? Явно, за да остане жива паметта, е необходимо да я съхраняваме. Нейни сигурни пазители са библиотеките и архивите. Българската телеграфна агенция например, която тази година стана на 125 г., разполага с богат архив и съхранява много тематични и документални материали.

Българските общности по света също могат да бъдат пазители на паметта. В Чехия ежегодно в началото на май се покланяме пред паметника на загиналите по време на Пражкото въстание българи.

Жива е паметта и за откритото през февруари 1949 г. в Прага българско държавно училище, което в миналото е носело името на Георги Димитров, а днес се казва „Д-р Петър Берон“. През месец март беше чествана годишнината от създаването му с тържествен концерт в Градската библиотека в чешката столица.

Паметта е тази, която ни връща към корените ни. Нашите ритуали, символи и традиции ни свързват с „всичко българско и родно“. Българите в Прага и Острава отбелязаха с интересни програми хубавите зимни и пролетни български празници. И както всяка година, отново ни свърза онази червено-бяла нишка, по която се познаваме, където и да сме по света.

Приятно четене!


Мария Захариева