Списание „Българи“ 2022, брой 5-6
 


Скъпи читатели,


Повечето от нас чакат с нетърпение да дойде Нова година и то не защото най-после ще ни отърве от бремето на коледните подаръци, а защото копнеем за нещо ново и различно, за нещо по-добро. И тази година очакваме ново начало и се надяваме да загърбим всички кошмари, които се случиха през 2022 г. – война, инфлация, вируси, неимоверно поскъпване, безкрайни избори. Би било добре да си отговорим на въпроса кой е виновен за всяването на страх и манипулирането на съзнанието ни, за нагнетяването на тревогата и безпокойството, за засилването на напрежението в обществото. Един от отговорите можете да намерите в статията „Тревога на годината“.

Спомням си, че когато преди няколко десетилетия дойдох в Чехия, чувах често думата „спокойствие“. И се чудех на чехите, че постоянно мечтаят за някакъв „клидечек“, вместо да искат да живеят на пълни обороти. А в тези бурни времена сякаш точно спокойствието най-много ни липсва. Природата, тишината, хубавата книга и изкуството, което ни пренася в други измерения. Спокойствие и мъдрост можем да намерим и в чешката „Света гора“ или в Страховския манастир.

В настоящия брой ви срещаме с двама писатели, с режисьори, артисти и певци; представяме ви няколко книги. Разглеждаме обаче и болезнени теми, засягащи нерадостния живот на репресираните след 9 септември български художници, ужасите на Гладомора в Украйна, борбата на кипърци за свобода и справедливост.

Отбелязваме годишнините на две светли възрожденски личности. Паметта е изключително важна за нашето понататъшно съществуване, а уроците, които историята ни дава, са безценни. Стига да ги научим.

Последните месеци от годината са наситени с много културни събития, които намират отзвук на страниците на списанието – литературни срещи, концерти, чествания и разбира се, идването на Дядо Коледа, който понякога изпълнява всичките ни желания.

Приятно четене!


Мария Захариева