Списание „Българи“ 2022, брой 4
 


Скъпи читатели,


Настоящият брой е посветен най-вече на изкуството в различните му проявления. Разказваме ви за големия успех, който пожънаха двама млади български музиканти на Международния конкурс „Кончертино Прага 2022“. 14-годишната цигуларка Диана Чаушева стана лауреат на конкурса. С изпълнението си тя плени не само журито, но и слушателите в препълнената Дворжакова зала на Рудолфинума. На финалния концерт свири и талантливият пиа- нист Виктор Вичев, който се класира на четвърто място.

В света на филмовото изкуство се пренасяме благодарение на серия репортажи и интервюта за фестивалите „Варненско лято“, „Златна роза“, „Любовта е лудост“ и „Златният делфин“. Пред нас застават интересният актьор Балаж Бодолай, успешният режисьор Боримир Илков и фотографът Асен Николов. В приказния свят на кукленото изкуство ни отвежда сценографката проф. Майа Петрова. Тя ни разказва за множеството куклени сценографии, които е сътворила, и с любов си спомня за следването си в Прага.

По случай 20-годишнината от създаването на БНУ „Възраждане“ и списание „Българи“ в галерията на Дома на националните малцинства беше открита юбилейна изложба, организирана от сдружение „Възраждане“, която предизвика заслужен интерес.

Изложбата „Диалози“, подредена в Българския културен институт, ни среща с изкуството на двама големи български майстори на акварела – Васил Вълев и Бисера Вълева.

Традиционният семинар за български народни танци на сдружение „Пирин“ от град Бърно, вдигна на крака не само българската общност в моравската столица, но и много чехи, и представители на други малцинства. За неговата фолклорна магия ни разказват две българки, които живеят в Бърно и в Гилфорд.

Изпълнен с немалко премеждия е бил животът на българския книжовник, възрожденец и пурист д-р Иван Богоров, основател и редактор на първия български вестник „Български орел“. Заветът, който ни е оставил още през 19. век, е актуален и до днес: да изчистим българския език от чуждици. Но правим ли го наистина?

Очаква ви и репортаж за Израел и за 17-ата световна среща на българските медии, която се проведе в Йерусалим и Тел Авив. На страниците на списанието ще се запознаете с малко известния синдром на природния дефицит и за тежките последствия, които носи откъсването ни от природата. За милосърдието и благотворителността си спомняме често преди големите религиозни празници. А точно сега темата е много актуална предвид войната в Украйна. Как обаче да ни е ангелски чисто и мисълта ни да просветлее в тези нелеки времена? Може би чрез пости, смирение и храна за сърцето и душата.

Приятно четене!


Мария Захариева