Списание „Българи“ 2022, брой 3
 


Скъпи читатели,


Светът вече не е същият. Живеем в тежки времена – след все още нестихващата пандемия последва страшната война в Украйна. Умират хиляди невинни хора, със земята са сринати цели градове. Колкото и да не ни се иска, войната засяга пряко или косвено всички нас, предизвика дълбока енергийна криза в Европа и твърди икономически санкции. За това как и защо се стигна до ескалация на напрежението и до този голям военен конфликт, какви са историческите факти и какви ще са последиците от него анализира в статията си „Украйна и Русия: войната, новата украинска национална история“ известният чешки историк проф. Ян Рихлик.

Но, както казва Георги Христов, животът продължава, понякога – по законите на фантастичния реализъм. Пътешественикът ни пренася в Свещената долина на инките, където търси нови духовни измерения, наслаждава се на места с неземна красота, призовава ни да бъдем това, което сме, и да не се превръщаме в биороботи.

Като се разхождате из красивите пражки паркове, замисляли ли сте се някога кой е родоначалникът им и къде се намира първата градска градина в Прага? Тя носи неговото име, а създателят ѝ е последният върховен бургграф на Чешкото кралство.

Лицето на настоящия брой е големият български актьор и директор на театър „София“ Ириней Константинов. Той споделя с нас, че душата има нужда да се зарежда с нещо повече от администрация и документация и че театърът никога няма да изчезне, докато съществуват двама души на този свят. Театърът е любов, но любов е и поезията.

Двама големи български поети – Маргарита Петкова и Добромир Банев – бясно препускат през любовта в поетичен диалог, носещ заглавието „Абсурдни времена“. Дали всички ние сме намерили в живота си този, с когото „по лудост си приличаме“?

„Дойде време да работим за България, понеже всички ние сме българи“, казва големият български революционер Гоце Делчев, роден преди 150 г. Делото му в името на българското отечество не е забравено и до днес.

Отново ви срещаме с младия и успешен български писател Боян Боев – автор на новоизлезлия роман „Последна молитва“; представяме ви и художника писател Василен Васевски, който работи и твори в САЩ. Ще разберете и как ученици и учители от два града укрепват културните мостове между България и Чехия.

Приятно четене!

Мария Захариева