Списание „Българи“ 2022, брой 1
 


Скъпи читатели,


Тази година списание „Българи“ навършва 20 години. По повод юбилея на нашата медия дадохме думата на бивши и настоящи членове на редакционната колегия и на журналисти и писатели от нашия творчески екип да напишат свои спомени и да споделят мисли и впечатления за работата си в „Българи“.

Първата и изключително уважавана от нас редакторка Лора Владимирова осъзнава ясно, че е поставила заедно с другите членове на редакционния екип началото на нещо значимо в живота на българската общност в Чехия. Историчката Красимира Мархолева определя списанието като неизменна част от културния живот на българите в Чехия и като информационен мост между България и „чешките“ българи.

За важното място, което заема „Българи“ в живота не само на много наши сънародници, но и на чехи, пише поетесата и преводачка Димана Иванова. Вдъхновяващата журналистка и писателка Наталия Бояджиева оценява особено много неговия стил и вкус към културата, способността му да отразява далечни срещи с близки до сърцата ни хора и да представя забележителни творци и достойни българи.

Като едно от малкото издания на български език, за които е важна историческата истина, определя „Българи“ живеещата в Холандия известна журналистка и историчка Даниела Горчева.

Писателят Стефан Кисьов вижда списанието и сдружение „Възраждане“, което го издава, като своеобразен оазис, „приказен свят на доброта, изисканост, приятелство, родолюбие“ и смята, че раздялата с родината ни е направила по-мъдри и по-големи патриоти.

Според журналиста и преводача Красимир Проданов „Българи“ рисува картина на българщината и е огледало на българската общност в Чехия, то е мост между информацията и художественото начало и призванието му е да буди и да пази.

За мен списанието е красиво творение на нашия екип, което израства все повече благодарение на усилията, таланта и труда на много от нас; то е и общата ни българска кауза, която ни свързва с наши съмишленици по целия свят.


Мария Захариева