Списание „Българи“ 2019, брой 2
 


Скъпи читатели,


Главни герои в настоящия брой са книгите и хората, които са пряко свързани с тях – писатели, поети, преводачи, режисьори, сценаристи, журналисти, учители, университетски преподаватели и др. Пред нас сякаш оживява техният невероятен свят: разхождаме се из Пролетния базар на книгата в София и из книжния панаир „Светът на книгата“ в Прага, запознаваме се с тенденциите в съвременната българска литература и новите преводи от чешки на български на книги на известни чешки писатели, отваряме дверите на архитектурното съкровище Клементинум, в което се помещава Националната библиотека на Чехия, срещаме се с писатели, учители, филолози, посещаваме музеи, с трепет разгръщаме „Неделник“ на апостола на Ранното българско възраждане Софроний Врачански.

Интересна и вълнуваща е срещата със „златния физик на България“ Теодосий Теодосиев, според когото едно дете трябва до девети клас да е прочело поне 1000 книги, за да има висок коефициент на интелигентност. Научаваме подробности за живота на Димитър Рохов - български учител и будител, главатар на „Сливенски юнак“.

Шест избрани разказа от книгите на Георги Господинов са в основата на успешния филм-омнибус „18 минути и 19 секунди“, за който ни разказват Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов. Те бяха гости на Единадесетия фестивал на българското кино в Прага.

В Националния дворец на културата през юни в София се проведе най-голямото международно медийно събитие на годината - Шестият световен конгрес на информационните агенции, чийто домакин беше Българската телеграфна агенция. В светлината на прожекторите неслучайно попадна темата за „фалшивите новини“. Как да ги разпознаваме и как да се борим с тях? Проверката на фактите и откриването на несъответствията е нелека задача, с която трябва да се справим. Иначе се сблъскваме с изопачената истината. Често бурният информационен поток ни залива до такава степен, че трудно можем да отсеем вярното от невярното, истината от полуистината и лъжата. И много хора просто попадат в капана на „фалшивите новини“, в които се омотават до такава степен, че не могат да различат истината от лъжата и заживяват задълго с кривите огледала…

За да не бъдем манипулирани обаче, можем да се научим да осмисляме и проверяваме информацията и най-вече да изключим и блокираме потока от лъжлива информация.

Приятно четене и чудесно лято!

Мария Захариева