Списание „Българи“ 2019, брой 1
 


Скъпи читатели,


Пролетта е разперила цветни клони и ни обсипва с вълшебства. Животворните слънчеви лъчи ни заливат със сияйна светлина и светла радост изпълва душите ни. Време е за пролетни разходки.

Най-красива е пролетта в разцъфналите пражки градини. Една от тях е Кралската градина на Пражкия замък, в чиято ампирова оранжерия можем да видим пролетното сътворение на цветята и да го заснемем в цялото му многообразие. Едно време обаче, когато фотографията не е съществувала, цветята често са били наблюдавани и рисувани от известни художници, които създават т.нар. „ботаническа илюстрация“. Сами ще се убедите, че илюстрациите им са за чудо и приказ.

Пролетните ни пътешествия продължават из великолепните зали на двореца „Валдщейн“, пред който се шири красиво обагрената Валдщейнска градина.

От света на цветята се прехвърляме в света на книгите, а тяхното царство е в библиотеките. Градската библиотека в Прага крие ценни книжни съкровища, които само чакат да ги разгърнем, за да ни пренесат в чудни светове. И докато дърветата ръсят своя цветен прашец, можем да се отдадем на книготерапия. Хубавата книга има чудодейни въздействия върху всеки от нас и е в състояние да намали много пъти нивото на стреса в организма. Същото се отнася и за театъра, чиито тайнства ни разкрива актрисата Бойка Велкова.

На страниците на списанието се срещаме с няколко интересни личности, свързани с българската история и култура. Чехите проф. Константин Иречек и журналистът Владимир Сис свързват част от живота си с България и допринасят за това Европа да чуе за страната ни и за жестокостите, на които са подложени българите през XIX и началото на XX век. И двамата днес са по-известни в България, отколкото в Чехия.

Благодарение на художника-фотограф Иво Хаджимишев, на музеите в Пловдив и Асеновград и на архива в Смолян пред нас възкръсва творчеството на забравения родопски фотограф Крум Савов.

Тази година се навършват 140 години от създаването на Търновската конституция. Първата ни конституция е една от най-демократичната за времето си, а приемането й е свързано с любопитни и малко известни факти.

Тасула Зисаки-Хили, за която България е втора родина, „отваря“ пред нас овехтели куфарчета, пълни със спомените на нейните „малки“ герои. Светли български празници и интересни инициативи събраха отново българите в Чехия и учениците от БСУ „Д-р Петър Берон“ и БНУ „Възраждане“ в Прага.

Както винаги отделяме специално внимание на децата - най-красивите цветя в градината на живота. Желая ви приятни слънчеви разходки из страниците на списанието!

Мария Захариева