Списание „Българи“ 2018, брой 4
 


Скъпи читатели,

Настъпи кестеновото време, през което събираме лъщящите сред падащите листа кестени и слагаме по един-два в джоба или чантата си. Така инстинктивно се зареждаме с чудотворна енергия за мрачните зимни месеци. Кестените притежават и магическата сила да ни предпазват от зли сили и лоши очи. А от това доста често имаме нужда. Те имат силна енергийна вибрация и няколко от тези блестящи кафяви бижута, поставени под възглавницата, могат да ни донесат успокоение и сладък сън. За магията на кестените, за животворната енергия на слънчевите лъчи, за доброто в нас, което зрее като ябълка и за умението да слушаме вътрешния си глас, е слънчевата храна, с която ни даряват Деница и Красимир Проданови.
С тези истински търсачи на незабравими мигове ще се разходим по избраните от тях „златни“ маршрути, ще посетим градове в рими и библиотеки, по-свободни от птиците, ще се докоснем също така до атмосферната музика, наричана ембиънт.
По улиците и домовете на любимата Прага ни разхожда Васил Самоковлиев, а до най-големия парков комплекс във Варшава ни отвежда Красимира Мархолева.
Раиса Андонова-Щурм ни запознава отблизо с надарения малък певец Християн Митков, който плени журито и публиката и грабна златната звезда на конкурса „Чехия и Словакия търсят талант“ (Česko Slovensko má talent).
Откриването на новата учебна година е сред най-радостните събития в живота на българската общност в Чехия. За тържествата по този повод в БСУ „Д-р П. Берон“ и в Българското неделно училище „Възраждане“ разказват Снежана Тасковова и Десислава Вилимовска.
През август ни напусна режисьорката Мария Манолова-Мотейлова. Лични спомени за нея споделят племенницата ѝ Ели Мандажиева и преводачът Васил Самоковлиев.
На 28 октомври 1918 г. е обявено създаването на Чехословакия. За 100-годишнината от признаването на чехословашката независимост е историческата статия на Красимира Мархолева.
В българската история има мрачни страници, за които все още твърде малко се говори и пише. В средата на 40-те години на 20 век т. нар. „Народен съд“ осъжда и погубва голяма част от българската интелигенция. Трагична е съдбата на Никола Петков - един от големите български политици, който увисва на бесилото. Интересни и малко известни факти за последните дни от живота му съдържа обширната статия на Даниела Горчева. Нелек е и животът на академик Михаил Арнаудов, осъден на доживотен затвор от същия „Народен съд“. Красимира Мархолева ни запознава с превратностите в живота на големия български учен във връзка със 140-годишнината от рождението му.
Разказът „Лудовица“ на Бойка Асиова ни пренася в света на българската литература. Приказен ли е този свят, в който някой с градушка в ръкава си може „тих дъжд да докара“ или е изпълнен с омайните моменти на ежедневието? Решете сами.
Приятно четене!

Мария Захариева