Списание „Българи“ 2018, брой 1
 


Скъпи читатели,

Не зная как е при вас, но при мен усещането за настъпващата пролет идва всяка година още през февруари с преплитането на червено-белите конци, които с децата от Неделното училище превръщаме в мартенички. Приятно ми е, че през март по улиците и в градския транспорт в Прага разпознавам често сънародниците си по мартеничките, с които са окичени.
През този пролетен месец българската общност в Чехия по традиция посреща не само Баба Марта, но празнува и Освобождението на България.
В първия брой на 2018 г. по традиция отразяваме много празнични и тържествени моменти от живота на българите в Прага, Бърно и Острава. Честването на 140-годишнината от Освобождението предизвика бурни дискусии в България. Отговор на въпросите кой ни освободи и подарена ли ни е свободата дава Красимира Мархолева в статията си за Освобождението. За борбата на българската интелигенция за самостоятелна българска църква и за изграждането на „Св. Стефан“ в Истанбул е статията й по повод приключилата реставрация на Желязната църква. Тази година Софийският университет празнува 130 години от основаването на Алма Матер. Интересен и малко известен е фактът, че трима от седемте градители на Университета – Александър Балан, Любомир Милетич и Иван Данев са учили в Чехия (в Прага и Табор). За първите преподаватели в Университета е статията за изложбата в Университетската библиотека.
Васил Самоковлиев с немалка доза хумор разказва за шанса да стане преводач и да лети от радост. Репортажът му в този брой е за Десетия фестивал на българското кино в Прага. Любителите на сценичните изкуства имаха удоволствието да се насладят през април на моноспектакъла на Бойка Велкова „Пътят към Афродита“ със специалното участие на Теодосий Спасов. На 75-годишнината от спасяването на българските евреи беше посветена изложбата на Антони Георгиев в галерия „Скленак“ в район Прага 6. За Куба и сладката Кейти ни разказва писателят Стефан Кисьов.
Интервюто на Раиса Андонова-Щурм е със Зорница Иванова, която по вълшебен и увлекателен начин успява да привлече читателите, разказвайки ни за българските корени на своята героиня – феята Розичка.
Усещането за сродна душа е нещо, към което съзнателно или несъзнателно се стремим цял живот. Може би защото то ни дава и усещането за споделеност. С една сродна душа, която ти се иска да прегърнеш и която живее в хармония с душата на България, ни среща Красимир Проданов. Георги Жеков, автор на седем книги, смята, че сме на тази земя, за да си помагаме. Чудя се колко хора са достигнали до неговото прозрение…
През февруари в Прага чествахме 70-годишнината от основаването на днешното БСУ „Д-р Петър Барон“. На този храм на българската духовност в Прага са посветени статиите и репортажите по повод юбилея му.
Разходките ни в настоящия брой са в света на красивите, разцъфващи в омайни цветове рододендрони и в три пражки кафенета, които могат да зарадват сърцето и душата ви. Стига да искате.
Приятно пътешествие по страниците на списание „Българи“!

Мария Захариева