Списание „Българи“ 2017, брой 5-6
 


Скъпи читатели,

2017-та година бързо се изниза. В навечерието на предстоящата година често си задаваме въпроса какво ни предстои занапред. Много от нас с нетърпение чакат настъпването на Новата година, която традиционно свързваме с ново начало, с нови надежди и с желания за промяна. В такива моменти решаваме да преосмислим живота си, да се храним здравословно, да се запишем на курс по йога, да започнем да усъвършенстваме някакъв чужд език или да напишем книга. И най-после да се отправим към някоя мечтана дестинация като Мачу Пикчу, Непал, Тибет или Лапландия.
Пътешествията и разходките в настоящия двоен брой на списание „Българи“ обаче не са толкова екзотични - те са в столиците на Унгария и Полша, и в двореца „Врана“. С българската култура и традиции е свързан разказът за възрожденските ни майстори и техните приказки върху дърво, както и информацията за новооткритата в Италия книга на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“. Запознаваме Ви и с книгата на проф. Владимир Пенчев „Българските общности в Средна Европа. Формиране, битуване, идентичности“.
На любителите на диетите и на здравословния начин на живот представяме системата за здравословно хранене на диетолога Георги Славов, особено актуална след коледните и новогодишни празници. Вдъхновяваща е и неговата рецепта за зеленчукова лазаня.
В сферата на военната индустрия ни пренася разговорът с вицепрезидента на СААБ за Централна и Източна Европа Красимира Стоянова - една успешна българка, която живее и работи в Прага.
По традиция отбелязваме годишнини, свързани с имената на известни личности, някои от които са потънали в забвение.
Преводачът Васил Самоковлиев с типичното си чувство за хумор ни запознава с това как се прави устен превод и какви се перипетиите, свързани с преводаческото изкуство. А известният музикант Влатко Стефановски, пленил публиката на Джаз фестивала в Банско, разказва за потребността на хората от интуитивно общуване и от емоционални послания.
Както винаги отделяме място на събития и инициативи, свързани с Българското посолство, Българския културен институт и БСУ „Д-р Петър Берон“ в Прага, отразяваме богатата дейност на българската общност в Чехия.
Още много други интересни личности, събития и информации Ви чакат на страниците на „Българи“!
Честита Нова година и до нови срещи през 2018 г.!

Мария Захариева