Списание „Българи“ 2017, брой 3
 


Скъпи читатели,

Тази година лятото отмина някак неусетно, но сякаш продължава да ни маха с ръка. Неслучайно с настоящия брой ви връщаме към няколко летни събития, които се проведоха в Чехия. През юни в Огледалната зала на Българското посолство бе представено третото издание на „История на България“ с участието на автора й проф. Ян Рихлик. Същият месец беше отбелязана и десетгодишнината от откриването на Дома на националните малцинства в Прага с концерт и изложба „10 години с вас“. Българският културен институт участва в Нощта на музеите с интересния проект „Музикални скулптури“. През юли във Велехрад бе открита изложба „Иконография“ на Стефка Николова, посветена на славянските първоучители и покровители на Европа Св. Св. Кирил и Методий. Българската органистка Силвия Георгиева изнесе концерт, посветен на Ян Амос Коменски, в Юбилейната синагога в края на август.
През месец август на връх Шипка стотици българи отбелязаха 140-годишнината от Шипченската епопея и почетоха паметта на загиналите опълченци и войници в епичните боеве през лятото на 1877 г.
Варна заживя в ритъма на младостта и се превърна в една истинска Европейска младежка столица с множеството концерти, фестивали, литературни срещи и спортни прояви, които продължават през цялата 2017 г.
Лятото ни дарява с морска романтика и ни дава възможност да стигнем без препятствия до едно наистина райско място в сърцето на морето с уникална манастирска обител – остров Света Анастасия. Там църквата и манастирските сгради носят спомени от далечни времена и продължават да разпръскват духовна светлина в морската шир, а фарът на острова сякаш „осветява“ светли и тъмни събития от нашата история. Друго силно духовно място, разположено в Централна Гърция, е манастирският комплекс и природен феномен Метеора, който е включен в Списъка на световното културно и природно наследство. Замъкът във Валтице, разположен в Моравия, е друг обект от списъка на ЮНЕСКО, с чиято история можете да се запознаете в настоящия брой.
Пътешествията този път, освен природни и културни забележителности, включват и природни катастрофи. Ураганът с женското име Ирма, означаващо справедливост, помете цели островни държави и се нареди сред най-силните урагани, регистрирани някога. Между силно пострадалите държави беше и Куба. Очаква ви необикновен разказ от мястото на събитието.
На страниците на списанието имате възможност да се запознаете с една смела жена от българо-чешки произход – Росина Кашичкова. Тя има богат опит не само с мекото кацане, но и с екстремното спускане. Заповядайте в школата й за парашутисти или на борда на „Боинг 737“.
Големият чешки режисьор Иржи Менцел ни разказва за добрите орисници в живота и за всеобщото оглупяване, което според него е болест на съвремието. Срещаме ви и с две големи възрожденски личности от нашата история: с Васил Априлов - един от създателите и дарителите на Априловската гимназия в Габрово и с поета, фолклориста и политика Петко Рачов Славейков, който през голяма част от живота си е разкъсван между семейните си задължения и голямата си любов.
През септември тази година отвориха широко врати БСУ „Д-р Петър Берон“ и двете неделни училища в Прага и Бърно, за да посрещнат тържествено малки и големи ученици и да ги приобщят към българското четмо и писмо. Нека им пожелаем спешна и щастлива учебна година!
А на Вас, скъпи читатели, приятно четене!

Мария Захариева