Списание „Българи“ 2017, брой 2
 


Скъпи читатели,

Лятото вече се е разпростряло пред нас, горещите плажове и прохладните планини ни очакват с отворени обятия. Преди да се потопите в тях обаче, имате прекрасната възможност да разгърнете и прочетете летния брой на списание „Българи“, който крие много интересни статии и репортажи.
В този брой преобладават темите, свързани с българските ни корени, с нашето слово, език и литература. И това не е случайно – всяка година през месец май почитаме паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий и честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. По този повод даваме думата на учителката по български език и литература от БСУ „Д-р Петър Берон“ в Прага Снежана Таковова да ни разкрие перипетиите, трудностите и радостите, свързани с учителската професия. Вече две десетилетия тя учи неуморно своите възпитаници „да знаят своя род и език“ и да обичат книгите. Как четенето успява да озари детските лица и да се превърне в забава, и как малките човечета могат да се срещнат с Библиотеката ни разказва Златна Костова.
В прекрасния свят на българската литература ни пренася известната писателка Здравка Евтимова с разказа си „Ще те чакам след нощния влак“. Преводът на чешки, който публикуваме, е дело на студентката Яна Георгиевова от Карловия университет, спечелила първо място на конкурса „България в дланта ми“.
В списанието ще намерите репортажи от събития, свързани с честванията на Св.Св. Кирил и Методий в Прага и в Микулчице, с края на учебната година, с традиционния фестивал „Прага – сърцето на народите“. Вълнуваща и изпълнена с преклонение е ежегодната церемония по поднасяне на венци пред паметниците на загиналите по време на Втората световна война на Олшанските гробища в Прага, където отдаваме почит и на загиналите в Пражкото въстание българи.
За магията на словото на своя любим чешки писател Бохумил Храбал ни разказва преводачът Васил Самоковлиев.
Ще имате възможност да се докоснете до личния свят на Иван Вазов и до забележителните жени, оставили ярка следа в живота му, както и до дейността на големия литератор и фолклорист проф. Иван Шишманов.
Пред вас ще се разкрие и светът на известния български цигулар Марио Хосен, вплел част от духа си в своята любима стара дама – цигулката.
Репортаж с дъх на страховити тропици и тигрови комари, гарниран с приятно чувство за хумор, ни е изпратил от Куба нашия писател и постоянен кореспондент Стефан Кисьов.
Каним ви също на гости в Българското посолство в Прага, което отваря дверите си, за да ни разкрие своята аристократична атмосфера. Опитахме се поне отчасти да вдигнем воала от неговата скрита във вековете история.
На всички вас желая едно незабравимо лято, изпълнено с много слънце, пеещи фонтани и свеж морски бриз!

Мария Захариева