Списание „Българи“ 2017, брой 1
 


Скъпи читатели,

Пролетта носи на цветните си крила първия брой на списание „Българи“.
Той е като разноцветен пролетен букет с ухание на култура, литература, киноизкуство, театър, философия, история, етнография, фолклор, ботаника... Лицето на този брой е известният български артист Васил Банов. Разговорът с него е за сложната професия на актьора, за радостта да даваш и за дребните неща в живота, които ни правят щастливи.
Срещаме се и с българския професор от Техническия университет в Острава Лъчезар Личев, който ни запознава със сложния и изключително динамичен свят на информационните технологии и с ценните си научни постижения.
Тази година доц. Владимир Пенчев е юбиляр. По случай 60-годишнината му ви запознаваме с неговата научна работа в областта на фолклористиката, етнологията, филологията и културната антропология.
Когато говорим за големи български личности, не можем да не споменем един от най-известните наши учени-емигранти – Цветан Тодоров, който ни напусна през февруари. Нека си спомним за приноса му в сферата на литературознанието, философията и изкуствознанието.
Всяка година в началото на май на Олшанските гробища свеждаме глави пред българите, убити по време на Пражкото въстание. Много факти за живота и героичното им дело са изчезнали безвъзвратно през изминалите 72 г. или тънат в забвение. Статията за българите, участвали в Пражкото въстание и загинали за свободата на Прага, е опит за възраждане на паметта на нашите героични сънародници.
Културният афиш на Прага включва вече за девети път Фестивала на българското кино. Той представя игрални и документални филми и съпътстващи изложби. Фотоизложбата „Българските чехи“ на БТА за втори път бе експонирана в Прага – този път в Народната библиотека, където посетителите имаха възможност да я разглеждат повече от месец.
Многоцветната палитра на списанието ни прави съпричастни към пролетните и национални празници, които българската общност в Чехия отбелязва всяка година. Децата от БСУ „Д-р Петър Берон“ и неделните училища в Прага и Бърно измайсториха мартенички и се закичиха с тях по стар български обичай, българите в Острава и Прага почетоха Освобождението на България. На страниците на „Българи“ ще се срещнете и с млади надежди от Българското училище в Прага. Ще разберете какво е маркетиада и коя билка може да ви дари с девет сили, за да не ви надвие пролетната умора.
Тази година Цветница „дойде“ от София с издателя Пламен Тотев, който в Дома на националните общности и в Карловия университет говори за любовта в живота на Иван Вазов, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Пенчо Славейков и за музите на тези големи български поети.
Предстои ви интересна обиколка в Музея на София. Тя включва не само историята на столицата, но и духовния и културен живот на града.
Приятна разходка по страниците на „Българи“!

Мария Захариева