Списание „Българи“ 2016, брой 4
 


Скъпи читатели,

Наближават едни от най-светлите християнски празници, по време на които Прага разцъфтява с нова светлина. Едва ли можем да си представим чешката коледа без сладки вълшебства. Уханието на канела, джинджифил, карамфил, портокали и на безброй сладки изкушения е истинска ароматерапия за повечето от нас. Грижовните чешки домакини запретват ръкави и цял месец майсторят коледни сладки, като се надпреварват коя да опече повече. Тази сладка кулинарна надпревара ни изпълва с блаженство. Наслада струи и от рафтовете на магазините, отрупани с коледни сладкиши, украси, венци и свещи. По улиците се носи свежият аромат на елхи и борове.
На Староместкия площад вече се извисява седемдесетгодишен смърч, пропътувал 120 км. от Пецки до Прага. Висок е 31 метра, опасан е с 4,5 км. дълги LED кабели и ще огрява площада чак до януари. Запалването на светлините на коледната елха е ярко предколедно събитие, особено за децата. Много светлина в душите ни внасят и коледните лампички, които блещукат от прозорците на домовете.
Ето че постепенно отварят дървените си щандове приказните коледни базари на Вацлавския площад, Площада на републиката, Площада на мира и Тиловия площад. Какво ли няма там – керамика, порцелан, играчки, меденки, традиционният трделник. Имате възможност да се полюбувате и на старите занаяти. Ако е много студено, можете да се загреете с грог и пунш. Вълшебна е предколедна Прага!
Но нека не забравяме и хубавите български традиции.
Вкусни рецепти за Коледа и Бъдни вечер ни „приготви“ за настоящия брой Даниела Горчева. Тя ни запознава и с един забравен приятел на България – Артур фон Хун, който с огнено журналистическо перо защитава страната ни по време на Сръбско-българската война. За трагичната съдба на големия поет Пенчо Славейков и за неговата непреходна поезия е статията на Снежана Тасковова, а неговия роден град Трявна ни представя Минка Атанасова. Как стиховете на Ива Николова се срещат с рисунките на Владимир Пенев в „12 квадрата“ ще разберете от репортажа на Пламен Тотев. Далеч от цивилизацията ни изпращат спомените на Стефан Кисьов за това как е станал „истински мъж“ в казармата. Минка Атанасова ни запознава с „метода на Гардън“, с помощта на който някои от нас могат да станат успешни родители.
Нека си спомним за незабравимия Никола Анастасов с едно негово интервю. Надявам се, че той, макар и да ни гледа вече отгоре, ще ви зарадва отново с усмивка. Репортажът на Красимира Мархолева е за интересната изложба „Иван Мърквичка – българският чех“ в Българския културен институт по случай 160-годишнината от рождението на художника, а Васил Самоковлиев ни представя известния чешки режисьор Иржи Менцел и неговите капризни години. За тези от вас, които желаят да научат още нещо интересно за Япония, написах статията за една от най-красивите градини в Страната на изгряващото слънце - Кенрокуен.
Но какво е Коледа без музика? За вашето добро предколедно настроение сдружение „Възраждане“ покани световноизвестния кавалджия Теодосий Спасов, гадуларят Пейо Пеев и китаристът Християн Цвятков в Рок кафе на 5 декември. Традиционният и дългоочакван Коледен концерт, организиран от „Възраждане“, ще се проведе на 19 декември в Суковата зала на Рудолфинума.
Желая на всички изпълнени с истинско великолепие и много музика коледни празници!

Мария Захариева