Списание „Българи“ 2016, брой 3
 


Скъпи читатели,

Настоящият брой на „Българи“ е своеобразно продължение на пътешествията и разходките от лятната ваканция, която все не ни стига. Той е едно пътуване из България и Чехия.
Много слънчев, но и много кален репортаж с дъх на море написа специално за вас Стефан Кисьов. С него направо ще се потопите в лечебна кал на бургаските солници и няма да искате да излезете от нея.
Минка Генчева ни пренася на Третата среща на български фолклорни изпълнители от чужбина в Стара Загора. После ни развежда из старопрестолния град Търнов и ни разкрива красотите на уникалното Велико Търново.
За първите български градинари, обиколили Европа, ще научите от любопитната и изпъстрена с архивни снимки статия на Даниела Горчева.
Идва време и за нещо вкусно с шеф Токев, който пише историята на кулинарията в България. Андре Токев изповядва собствена религия както в кухнята, така и в живота. Ексклузивното интервю с него взе за вас Раиса Андонова-Щурм.
За покритият мост в Ловеч, за историята на немското посолство в Прага и за нощта на църквите в Прага ни разказва Красимира Мархолева. Тя спира вниманието ни и на болната тема за Шенген и обединена Европа.
„Априлското въстание през погледа на „Хумористицке листи“ е една интересна статия, написана от Любомила Соленкова, която е изпълнена с много архивни карикатури от известното навремето чешко списание.
Издателят Пламен Тотев ни среща с Деница и Красимир Проданови, които са лудо влюбени в Чехия и превеждат чешки автори на български език. Техният поглед за Чехия и чехите е на романтични ентусиасти.
И като говорим за издаване на книги, идва ред на малкото, но качествено бургаско издателство „Знаци“, което тази година има юбилей. За него и неговата основателка Румяна Емануилиду ни разказва Златна Костова.
С проекта на Българския културен институт „Иван Мърквичка – българският чех“ в Прага ни запознава Ангел Маринов.
След толкова много думи за туризъм, литература, история, архитектура и кулинария идва ред на музиката.
Пред нас застава с цигулка в ръка гениалният музикант Васко Абаджиев, за да ни разкрие красотата на своята музика. Детето-чудо, покорило европейските сцени, има трагичната съдба на невъзвращенец, който умира в нищета. Името му все още тъне в забрава, а гробът му е далеч от Родината. Но паметта за него постепенно се възвръща.
За Европейската музика по времето на Карл IV ни разказва Силвия Георгиева.
Три български училища - в Прага и Бърно - отвориха врати през септември. Репортажите за тях са изпълнени с детски глъч и веселие.
Желая ви много приятни мигове със страниците на списание „Българи“!

Мария Захариева