Списание „Българи“ 2016, брой 1
 


Скъпи читатели,

Родендроните в Ботаническата градина в Прага разцъфнаха в най-омайни краски, лилавите храсти на Площада на мира запяха „под небесната лампада/люлякът ми замириса“, розариумът във Франтишканската градина сътвори великолепие от рози.
С полета на пролетта тръгваме на разходка из театралните и оперни зали на Прага, Бърно и Острава, срещаме се с известната и обаятелна българска оперна певица Йорданка Дерилова, която спечели „Талия 2015“, спираме се в български, чешки, немски и английски училища, в които „оживяват“ българските традиции, посещаваме кино- и музикални фестивали, с радост влизаме в Българското посолство и в Българския културен институт, пътуваме до Острави след това потегляме за Лондон да усетим истинския дух на британската столица.
Връщаме се в България да отбележим 160 години от рождението за българския чех - художника Иван Мърквичка. В София, Пловдив и Стара Загора откриваме „поета на селото“ Иржи Хаичек и неговите преведени на български книги.
Предстои ни да тръгнем по стръмните пътеки на българската история, за да възродим духа на Априлското въстание. Пътуваме към Дряновския манастир, който е бил убежище на поборниците и преживява страшните зверства на башибозука. Със затаен дъх се спираме, за да възкресим живота на панагюрката Райна Попгеоргиева - Знаменоската на българската свобода.
Накрая ни очаква необходимостта от преоценка на Европейския съюз, който все повече буни духовете и ни приземява към действителността. Попътният вятър ни носи по страниците на списанието и ни разкрива познати и малко известни факти от българската история, култура и традиции, среща ни с различни гледни точки и ни позволява да надникнем в неизвестното.
Време е за една освежителна напитка. Още по-добре ще е, ако е най-ароматната. Влизаме да се отморим „При златната змия“ и „При трите щрауса“. Там научаваме историята на първия пражки кафеджия. След това потегляме към пражкия „Лувър“, където вдишваме духа на отминали епохи и се наслаждаваме на изискания вкус на сецесиона.
Животът е непрекъснато странстване в неизвестното или малко известното. Хубаво е, когато това неуморно препускане по знайни и незнайни пътища носи радост и удоволствие.
Вярвам, че страниците на настоящия брой ще ви донесат много приятни емоции.
Желая ви едно прекрасно словесновизуално пътуване в света на списание „Българи“!

Мария Захариева