Списание „Българи“ 2009, брой 6
 
  Разгледай списанието по рубрики

Съдържание:
4-5 Българите в Чехия: Ден на българската духовност
6-7 Българите в Чехия: Българо-гръцка фолклорна среща/Дни на българската култура
8-9 Българите в Чехия: Международно биенале „Изкуство на миниатюрата“ – Русе
10-11 Българите в Чехия: Сирма
12-14 Култура: Райна Кабаиванска
15 Култура: „Езикът в туризма“/ „Източни песни“ и „Светът е голям...“
16-17 Интервю: Катарина Седлакова
18-19 Памет: 10 ноември 1989 г. – едни непразнуван юбилей
20-23 Личности: Присмехулникът Райко Алексиев
24-26 Българо-чешки връзки: Йосиф Шнитер
27-28 Българо-чешки връзки: Владимир Сис
29 Българските манастири: Манастирът Седемте престола
30-31 България и ЕС: България и ратифицирането на Лисабонския договор
32-34 Бележки на екскурзовода: Легендите
35 Годишнини: Никола Вапцаров
36 Годишнини: Димитър Димов
37 In memoriam: Йордан Балуров

Баница с късмети

По стар български обичай на Васильовден в българските домове се приготвя баница с късмети, известна още като новогодишна баница. И понеже Свети Василий е покровител на домашното огнище, баницата се прави в негова чест, като късметите са равни на броя на членовете на семейството плюс още един. При приготвянето на баницата стопанката на къщата описва и нарича всеки късмет. Късметите са дрянови клончета, които се поставят във всяко парче. Баницата с късмети е блажна, прави се с много яйца, сирене и масло. Готовата баницата се завърта три пъти от най-възрастния член на семейството и всеки взема парчето, което се пада пред него, като парчето, срещу което не стои човек, е за светеца.
Баницата с късмети се нарича още новогодишна баница, тъй като се прави на първи януари, когато е Васильовден по нов стил. В Добрич миналата година са измайсторили баница дълга 180 метра и са я подредили на площада. Само четири минути са били необходими на жителите на града, за да се справят с всичките 3 600 парчета от новогодишната баница, което е доказателство не само за това, че българинът обича много баница, но и за това, че копнее за щастие.
Разпределянето и раздаването на баницата обаче не става само по Нова година. И нали знаете, не е важно кой е правил баницата, а кой я върти. Раздаването на държавната баница става на съвсем друг принцип. То не се извършва само веднъж годишно и подробности за това можете да намерите в българските медии, които предлагат достатъчно информация по въпроса.
„Нова година – нов късмет“, казва народът. И затова ние с нетърпениe чакаме да видим какъв късмет ще ни се падне от новогодишната баница. Някой семейства си правят баница с късмети в края на всеки месец. Е, вярно е, че нарушават традицията, но затова пък със сигурност имат по-добро настроение от останалите.
И понеже в чужбина понякога имаме проблеми с набавянето на кори за приготвянето на традиционната баница с късмети, а никой от нас не трябва да остава без късмет през Новата година, ви препоръчвам виртуалните баници с късмети. Те нямат нито вкус, нито мирис. Но затова пък имат няколко предимства – от тях можете да си изтеглите колкото искате късмета и то когато пожелаете. На мен специално ми се паднаха всички късмети, защото ги изтеглих един след друг.
Ако не ви се падне парата от новогодишната баница, не се отчайвайте. Според икономистът Ричард Лейард седем фактора могат да ни направят щастливи: семейството, финансовото състояние, работата, обществото и приятелите, здравето, личната свобода и личните ценности. Всъщност, ако не живеем според собствените си ценности, едва бихме могли да бъдем щастливи.
Скъпи читатели, вие бяхте с нас през цялата 2009 г. Благодаря ви за голямата подкрепа – тя ни беше необходима. Надявам се, че и през следващата година ни очакват заедно много приятни мигове.
Нека светлините на коледните и новогодишните нощи озаряват живота ви през цялата 2010 година!

Мария Захариева